TÜRDEF Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli; ‘’Yıpranma hakkı geri verilmeli’’

6 ay önce

TÜRDEF Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli; ‘’Yıpranma hakkı geri verilmeli’’

Derneğimizin de  üyesi olduğu  Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) Yönetim Kurulu Başkanımız  Erkan Dereli’nin ‘’Gemi adamı yıpranma hakkı geri verilmeli’’ konulu çalışması Deniz Ticaret Odası (DTO) Eylül  2020 Meclis Toplantısında gündeme alınmıştır.

Gemi adamlarının daha önce sosyal güvence kapsamında sağlanmış bulunan  yıpranma hakları ve fiili hizmet süresi  zammının 1 Ekim 2008 tarihinde çıkarılan 5510 Sayılı Sosyal  Sigortalar ve Kanunu  ile ellerinden alındığını belirten Dereli, Deniz çalışanları büyük bir mağduriyete sürüklenmiştir.Sadece deniz çalışanları değil  aile bireyleri de yıpranmaktadır.Bu yıpranma hakkı konusunu denizde fiili çalışan insan olarak değerlendirmeyiniz’’ dedi.

Uluslar arası Denizcilik Örgütü (IMO) denizde çalışmanın büyük bir yorgunluk olduğunu  ifade etmiş,hatta bu yorgunluğu tükenmişlik ,bitkinlik, aşırı biriken yorgunluk  olarak da ifade etmiştir.Gemi adamının  bir ölçüde rahatlama ve dinlenmesi ancak gemiden ayrılmasıyla olanaklıdır. Dünya Sağlık Örgütü  denizcilik mesleğini  en tehlikeli iş ortamlarından biri olarak, denizde  yapılan  ve en fazla fiziksel güç gerektiren   işlerden  biri olarak tanımlar. Bu itibarla  çalışma döneminde yapılan  işin insan ömrünü  ve kalitesini ne şekilde etkilediği sosyal politikalarda  ve sosyal güvence  uygulamalarında dikkate alınmak  zorundadır.

Yıpranma hakkı fiili hizmet süresi  gerçekten  tüm ticari ve mesleki kuruluşlarımızın  mutlaka bir araya gelerek  bu mesleğe  destek vermesi gerekiyor. Biz Türk deniz endüstrisinin saygıdeğer üyeleri olarak armatör,deniz çalışanları, deniz emekçileri elbirliği gönül beraberliğiyle bir araya gelerek yıpranma hakkının  fiili hizmet süresi  zammının denizcilere 12 yıl sonra yeniden ihdas edilmesini sağlamalıyız şeklinde hükümetten ve gerekli mercilerden talep edilmiştir.